Kuchnia wegańska, szybka prosta i tania

Kuchnia wegańska opiera się jedynie na roślinnych produktach i wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Nauczenie się przygotowywania pełnowartościowych wegańskich posiłków bywa wyzwaniem, zwłaszcza początkowo, jednak jest to jak najbardziej możliwe. Trzeba stosować się jednak do paru zasad, które sprawią, że każdy posiłek będzie syty i pełen składników odżywczych. Kuchnia wegańska może być szybka, prosta i tania.

Źródło białka – czyli soja, ciecierzyca i fasola

Czym zastąpić białko, które znajduje się w mięsie i nabiale? Odpowiedzią są strączki. Rośliny takie, jak soja, ciecierzyca, soczewica i fasola są niezwykle bogate w białko, dlatego każdy posiłek powinien je zawierać. Soja, niezwykle popularna w Azji, przybiera różne postacie na półkach popularnych sklepów, takich jak Makro, Carrefour, lub Kaufland. Co istotne, produkty sojowe są popularne i coraz tańsze. By zaoszczędzić jeszcze więcej, warto śledzić co ma do zaoferowania gazetka Kaufland. Przeceny na tofu, mleka roślinne, oraz inne produkty sojowe są częste i zachęcają cenami nawet zagorzałych zwolenników mięsa.

 Ciecierzyca i soczewica wymagają wcześniejszego namoczenia i długiego gotowania, natomiast, by zaoszczędzić czas, wystarczy poszukać ich w słoikach na półkach sklepowych sieci Makro, Carrefour. Oferuje je również gazetka Kaufland. Ciecierzyca pod tą postacią jest już gotowa do spożycia, a ciecz nazywana aquafabą, w której znajduje się ciecierzyca można wykorzystać do wielu wegańskich przepisów, jej właściwości pozwalają na zastąpienie nią białka jajka. 

Tofu – czyli najbardziej wszechstronny produkt

Tofu powstaje z soi, więc jest bogatą w białko bazą pod wszelkiego rodzaju posiłki. Jego neutralny smak i konsystencja powodują, że można go smażyć, piec, gotować i blendować na pasty. Ostateczny smak i kształt determinuje sposób przygotowania. Tofu może być wytrawne, lub pod postacią słodkich deserów. Tofu naturalne pokrojone w kostkę zastępuje ser feta w najróżniejszych sałatkach ze świeżych warzyw, które oferuje Makro gazetka. Natomiast zamarynowane i upieczone w przyprawach do kurczaka, jest alternatywą mięsa. Przyprawy są kluczem do sukcesu, ponieważ samo mięso zyskuje swój smak właśnie dzięki nim. Dlatego dla uzyskania mięsnego smaku warto używać przypraw dedykowanych kurczakowi, które bywają na przecenach w ofercie sklepu Carrefour, lub oferuje je gazetka Kaufland. 

Z kolei przy pomocy składników takich, jak kasza jaglana, sok z cytryny i syrop z agawy na bazie tofu naturalnego można upiec tofurnik – czyli sernik na bazie tofu.